Lattiakuvien historia ja tausta

Lattiakuvien äiti ja isä Saksassa

Lattiakuvat-menetelmän ovat kehittäneet saksalaiset sisar Esther Kaufmann ja uskonnonpedagogi Franz Kett (✝2023) vuodesta 1972 alkaen. He työskentelivät katolisen kirkon päiväkodissa ja halusivat tukea erityisesti taloudellisesti ja sosiaalisesti haastavista olosuhteista tulevien lasten kasvua.

 

Kaufmannin ja Kettin tavoitteena oli auttaa lapsia näkemään itsensä ja elämänsä arvokkaina ulkoisista olosuhteista riippumatta. Heidän mukaansa lapset tarvitsevat tiedon ja opettamisen lisäksi kokemusta kohtaamisesta, välittämisestä ja arvostetuksi tulemisesta.

 

Lattiakuvat on kehitetty kristillisen kasvatuksen kontekstissa. Saksassa niitä on käytetty alusta saakka kristillisissä päiväkodeissa sekä kouluissa osana uskonnonopetusta.

Raili Keränen-Pantsu, Aulikki Mäkinen, sisar Eshter Kaufmann, isä Meinulf Blechschmidt ja Kaisa Aitlahti Spabrückenin luostarissa Saksassa 2024

 

Uskonnonpedagogi Franz Kett Saksaan toteutetun opintomatkan yhteydessä 2015

Lattiakuvat Suomessa

Suomessa Lattiakuvia on käytetty vuodesta 2005 alkaen. Menetelmä on levinnyt seurakuntien varhaiskasvatuksesta kouluikäisten ja nuorten toimintaan ja muuhun seurakuntatyöhön sekä yhteiskunnan kasvattajien käyttöön esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa.

 

Kehittämistyön myötä menetelmä on levinnyt Suomessa varhaiskasvatuksesta eri ikäisten käyttöön ja seurakunnista yhteiskunnan kasvatukseen.

 

Suomessa Lattiakuvia on kehitetty yhdessä seurakuntien, järjestöjen ja kunnan työntelijöiden kanssa. Kuva Lattiakuvien kehittämispäiviltä 2022 STEP-koulutuksen Järvenpään kampukselta.