Kertomukset ja materiaalit

Kertomukset

Jokainen lattiakuvakertomus sisältää kokonaissuunnitelman ryhmän kanssa toteutettavaan työskentelyyn, jonka kesto on noin 30–60 minuuttia. Työskentelyt perustuvat osallisuuteen ja dialogisuuteen ja ne toteutetaan moniaistisesti.

Useimmat kertomukset sopivat hyvin monen ikäisten ryhmille varhaiskasvatuksesta vanhuksiin. Ohjaaja voi soveltaa työskentelyä oman ryhmänsä tarpeet huomioiden.

Löydät lattiakuvakertomuksia kirjoista ja materiaalipankista, joka täydentyy vähitellen. Materiaalipankissa on kertomuksia

Lisäksi löydät materiaalipankista listan kirjoissa julkaistuista kertomuksista.

Lattiakuvissa käytettävät materiaalit ja tarvikkeet

Lattiakuvissa konkreettinen materiaali auttaa ilmaisemaan kokemuksia, keskittymään ja löytämään itselle merkityksellisiä asioita. Lattiakuvissa suositaan ei-esittävää materiaalia, jolle osallistuja antaa oman merkityksensä ja käyttää sitä haluamallaan tavalla luovasti yhdistellen ja uutta rakentaen.

Materiaaleissa on hyvä olla monenlaista – pehmeää ja kovaa, sileää ja rosoista, pyöreää ja kulmikasta sekä useita eri värejä. Sama materiaali voi symboloida eri osallistujalle ja eri tilanteessa monia eri asioita.

Materiaalien valinnassa tulee huomioida osallistujien ikä ja turvallisuus. Pienimmille osallistujille materiaalin on oltava tarpeeksi suurta, jotta se ei aiheuta vaaraa suuhun joutuessaan.

Luonnonmateriaaleilla pääsee hyvin alkuun. Niitä voi kerätä yhdessä ryhmän kanssa. Hyviä luonnonmateriaaleja ovat esimerkiksi kepit, kävyt, kukat, lehdet, höyhenet, simpukat ja juuret, kuivatut pähkinät, hedelmät tai kanelitangot, tammenterhot sekä erilaiset ja eri kokoiset kivet.

Monia hyviä materiaaleja löytyy lasten leikkivälineistä. Puiset rakennuspalikat, lasikivet tai -kuulat, huopa, vanne, narut, langat ja köydet ja sifonkihuivit toimivat lattiakuvissa erityisen hyvin.

Useissa lattiakuvissa käytetään eri värisiä kangasliinoja. Ne voi ommella itse lakanakankaasta. Sopiva koko nelikulmaisille liinoille noin 75 x 75 cm. Puuvillaisella kankaalla voi leikkiä, muodostaa lattialle erilaisia pintoja tai luoda taustan omalle asettelulle. Lisäksi liinoista saa aseteltua esimerkiksi vuoria, luolan tai metsän käyttämällä niitä kolmiulotteisesti. Osassa lattiakuvia käytetään pyöreitä liinoja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 20 cm. Ne voivat olla puuvillaa tai esimerkiksi huopakangasta.

Muita sopivia lattiakuvamateriaaleja ovat esimerkiksi narut, köydet, mutterit ja monet askartelumateriaalit.

Usein lattiakuvissa käytetään myös kynttilää, tuikkuja tai tuohuksia. Ellei elävän tulen sytyttäminen ole mahdollista, voi käyttää led-kynttilöitä.

Kirjoissa ja materiaalipankissa jokaisen kertomuksen alussa on lista tarvikkeista, joita työskentelyssä käytetään.

Lattiakuvissa käytettäviä materiaaleja on tarjolla keskieurooppalaisissa verkkokaupoissa, joista alla muutama esimerkki.

Videot

Miltä lattiakuvatyöskentely lasten kanssa näyttää? Millaisista osista kertomus koostuu?

Videoilla pääset katsomaan, millainen oli päiväkoti Valonan eskareiden ensimmäinen kokemus lattiakuvista. Yhdessä käsiteltävänä kertomuksena on Tähti – valoa jakamassa, joka löytyy kirjasta Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja opetuksessa.

Lattiakuvien pedagogiikka tukee varhaiskasvatussuunnitelman (Vasu) ja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toteuttamista. Videoilla tutustutaan kasvatusta ohjaavien asiakirjojen ja lattiakuvien välisiin liittymäpintoihin sekä siihen, millaisia asioita lattiakuvien ohjaajan on hyvä ottaa huomioon.

Kirjat

Lattiakuvat-menetelmästä on julkaistu neljä kirjaa. Kirjoissa on lattiakuvakertomuksia kuvineen, tietoa lattiakuvien periaatteista, pedagogiikasta, historiasta ja lattiakuvatyöskentelyn rakentamisesta sekä ehdotuksia aloitus- ja lopetustyöskentelyiksi.

Katsomuskasvatukseen ja koulun uskonnonopetukseen sopii kirja Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja opetuksessa. Kirjassa on avattu kattavimmin myös Lattiakuvien pedagogiikkaa ja lattiakuvatyöskentelyn ohjaamisen kysymyksiä. Kirjan työskentelyt sopivat monikatsomuksellisiin ryhmiin.

Kirjat 1–3 on suunnattu seurakuntien käyttöön ja ne on tehty kristillisen kasvatuksen näkökulmasta.

Lattiakuvakirjat

  • Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja opetuksessa, Kaisa Aitlahti, Raili Keränen-Pantsu, Aulikki Mäkinen ja Riikka Reina 2017
  • Lattiakuvat 3 – nuorille ja aikuisille, Aulikki Mäkinen 2012
  • Lattiakuvat 2, Aulikki Mäkinen 2009, tuorein painos 2020
  • Lattiakuvat, Aulikki Mäkinen 2007, tuorein painos 2020

Kirjat on julkaissut Lasten Keskus ja Publiva Oy